Ο Μικρός Σεισμολόγος

Εισαγωγικές γνώσεις για τη γένεση των σεισμών και τη διάδοση των σεισμικών κυμάτων

περισσότερα

Η ιστοσελίδα του Μικρού Σεισμολόγου σου δίνει απλές συμβουλές για το τι είναι και πως γεννιούνται οι σεισμοί, και πως μπορείς μόνος σου να υπολογίσεις το επίκεντρο και το μέγεθος ενός σεισμού!

Παρακάτω θα βρείς και μία άσκηση για τον εντοπισμό του 1ου σου σεισμού.

Η Ομάδα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Η Ομάδα του Μικρού Σεισμολόγου

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

28 Σχολεία, 3 ΕΚΦΕ

Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

5 δήμοι

των Περιφεριακών Ενοτήτων Αχαΐας και Φωκίδος

1 ευρωπαϊκό πρόγραμμα

TURNkey: 21 συνεργάτες από 8 ευρωπαϊκές χώρες

Στόχος

Ιστοσελίδα που προσπαθεί να κάνει κατανοητές βασικές έννοιες της Σεισμολογίας με σύγχρονο απλουστευμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας ψηφιακές καταγραφές του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του δικτύου Σεισμογράφων χαμηλού κόστους που εγκαταστάθηκαν σε Σχολεία και Δημόσια Κτήρια της Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, περιοχή πιλοτικής εφαρμογής, στο πλαίσιο του προγράμματος TURNkey (Towards more Earthquake-resilient Urban Societies through a Multi-sensor-based Information System enabling Earthquake Forecasting, Early Warning and Rapid Response actions) / H2020 – SC5 – 2018 -2 / Grant Agreement 821046.

Στοχεύουμε ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα TURNkey, να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Σχολεία όχι μόνο της πιλοτικής περιοχής, και να δημιουργήσουμε μια ομάδα εθελοντών για την διάδοση των γνώσεων Σεισμολογίας στο Σχολείο και την κοινωνία, αποσκοπώντας στην βελτίωση της απόκρισης όλων μας και της αύξησης της ανθεκτικότητας πληθυσμού και υποδομών σε επόμενο ισχυρό σεισμικό γεγονός.

Είμαστε πάντα ανοικτοί σε σχόλια, παρατηρήσεις, ιδέες και συνεργασίες για την αύξηση και βελτίωση της προσπάθειας μας.
Υποστηρίζουμε ανοικτά δεδομένα και ανοικτό λογισμικό.

Επιστημονικά Υπεύθυνος,
Δρ Νικόλαος Μελής, Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Επιστημονική Συνεργασία,
Δρ Ιωάννης Καλογεράς, Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Δημιουργία, Τεχνική Υποστήριξη: Στράτος Λιαδόπουλος

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Εισαγωγικές γνώσεις

Τι είναι και πώς προκύπτουν οι σεισμοί

Οι σεισμοί γεννιούνται εξαιτίας μιας ξαφνικής απελευθέρωσης ενέργειας, που βρίσκεται αποθηκευμένη σε τμήματα του στερεού φλοιού της γης.
Η ενέργεια αυτή συσσωρεύεται για μεγάλη χρονική περίοδο, ως αποτέλεσμα των τεκτονικών τάσεων μεταξύ μεγάλων τμημάτων του φλοιού.
Οι περισσότεροι σεισμοί λαμβάνουν χώρα κατά μήκος ρηγμάτων / ρηξιγενών ζωνών που υπάρχουν στα ανώτερα 30km της επιφάνειας της γης, όταν η μία πλευρά κινείται απότομα ως προς την άλλη πλευρά του ρήγματος. Αυτή η ξαφνική κίνηση προκαλεί κρουστικά κύματα (σεισμικά κύματα) που εκπέμπονται από το σημείο προέλευσής τους που ονομάζεται εστία και ταξιδεύουν / μεταδίδονται στο εσωτερικό της γης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτά ακριβώς τα κύματα προκαλούν την κίνηση του εδάφους, την οποία οι άνθρωποι ονομάζουμε «σεισμό». Κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες σεισμοί που είναι αρκετά ισχυροί ώστε να γίνουν αισθητοί από τον άνθρωπο και πάνω από ένα εκατομμύριο που καταγράφονται μόνο από τα πιο ευαίσθητα εξειδικευμένα σεισμολογικά όργανα.
Τα ισχυρότερα από αυτά τα σεισμικά κύματα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες τοπικές ζημιές και να γίνουν αισθητά σε μεγάλες αποστάσεις. Ακόμα και τα πιο αδύναμα σεισμικά κύματα μπορούν να ταξιδέψουν μακριά και μπορούν να ανιχνευθούν από τα ευαίσθητα επιστημονικά όργανα που ονομάζονται σεισμογράφοι.

Τι είναι τα σεισμικά κύματα

Σεισμικό κύμα είναι το κύμα ενέργειας, αποτέλεσμα σεισμών, κίνησης μάγματος, κατολισθήσεων, τεχνικών εκρήξεων κλπ., που ταξιδεύει μεταφέροντας την ενέργεια του από το ένα σημείο στο άλλο μέσα στη γη.
Αν και τυπικά οι σεισμολόγοι αναγνωρίζουν διαφόρους τύπους κυμάτων, εξετάζουμε μόνο τους δύο κύριους τύπους:
τα κύματα P (πρωτεύοντα ή κύματα πίεσης) που είναι παρόμοια με τα ηχητικά κύματα,
και τα κύματα S (δευτερεύοντα ή εγκάρσια) που είναι ένα είδος διατμητικού κύματος.
Μέσα στη γη, τα κύματα P μπορούν να ταξιδέψουν μέσω στερεών και υγρών, ενώ τα κύματα S μπορούν να ταξιδέψουν μόνο μέσω στερεών.

Η ταχύτητα ενός σεισμικού κύματος δεν είναι σταθερή αλλά ποικίλλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες.
Η ταχύτητα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το βάθος και τον τύπο των πετρωμάτων.
Τα κύματα P οδεύουν με ταχύτητες μεταξύ 4 και 13 km/sec. Τα κύματα S είναι πιο αργά και οδεύουν ανάμεσα σε 3 και 7 km/sec.

Τι είναι το σεισμογράφημα (ή σεισμόγραμμα)

Σεισμόγραμμα είναι το γράφημα που παράγεται από το όργανο που ονομάζεται σεισμογράφος. Είναι μια καταγραφή της ταχύτητας κίνησης του εδάφους στη θέση του σταθμού μέτρησης, ως συνάρτηση του χρόνου. Παράδειγμα καταγραφής σεισμικών κυμάτων (* βλέπε σημείωση) φαίνεται στο σχήμα στα δεξιά.

Μελετώντας το δείγμα σεισμογραφήματος της εικόνας, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Κύμα P και η χρονική στιγμή άφιξής του στο σταθμό μέτρησης.
  • Κύμα S και η χρονική στιγμή άφιξής του στο σταθμό μέτρησης.
  • Η χρονική διαφορά αφίξεων S-P (εκφρασμένη σε δευτερόλεπτα)
  • Το μέγιστο πλάτος κύματος S (εκφρασμένο σε mm)

Σημείωση: Το σεισμογράφημα που παρουσιάζεται εδώ, είναι μια καταγραφή σεισμού μεγέθους M=5.6 βαθμούς της κλίμακας Richter, με επίκεντρο την περιοχή της Πάργας. Η καταγραφή είναι από τον πρότυπο σεισμολογικό σταθμό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στην Ευρυτανία, κοντά στο Καρπενήσι.
Καθώς τα κύματα P και S διασχίζουν τη γη, αντανακλώνται / διαθλώνται στα διάφορα στρώματα της γης. Αυτή η αλληλεπίδραση παράγει επιπλέον δευτερεύοντα σεισμικά κύματα (φάσεις), τα οποία καταγράφονται επίσης από τους σεισμογράφους. Ολοκληρώνοντας επιτυχώς τις ασκήσεις στην παρούσα ιστοσελίδα, θα έχετε την δυνατότητα να δείτε σεισμογραφήματα από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και να ανακτήσετε και επεξεργαστείτε ψηφιακά σεισμογράμματα χρησιμοποιώντας ανοικτά λογισμικά που θα σας δοθούν.

Phase arrivals

Πώς εντοπίζεται το επίκεντρο ενός σεισμού με τη βοήθεια των σεισμογραμμάτων

Παρακάτω θα δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε το επίκεντρο ενός σεισμού, εξετάζοντας τα σεισμογράμματα που καταγράφηκαν από τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς σεισμολογικούς σταθμούς. Σε καθένα από αυτά τα σεισμογράμματα θα πρέπει να μετρήσετε τη χρονική διαφορά S - P σε δευτερόλεπτα. (Για παράδειγμα, στο παραπάνω διάγραμμα, η διαφορά S - P είναι περίπου 14.5 δευτερόλεπτα) Το χρονικό διάστημα S - P μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για τον προσδιορισμό της απόστασης που έχουν διανύσει τα κύματα από το επίκεντρο έως τη θέση του σταθμού.

Είμαι έτοιμος!